2010. június 13., vasárnap

Elmaradt beszámoló...

Korábban ígértem egy részletes beszámolót az általam jelenleg használt Kubuntu 10.04-es op. rendszerről, mely a Linux alapú rendszerek egy ékes példája. Éppen orbáncos lábbal ülök itthon az "Üzleti etika és vállalati kultúra" vizsgámra készülődve, ami holnap várható...csodás. De pihenésnek pont jó egy beszámoló! Kezdjünk is bele...

Telepítés
A telepítés az Ubuntu alapú rendszerektől már megszokott módon történik, semmilyen komolyabb újításra nem kell számítanunk. Mivel újabban az a trendi, hogy minden áron és módon kiszolgáljuk a felhasználót, ezért egy nagyon egyszerűen kezelhető, és igen szép telepítő varázslóval van dolgunk, ami 8 lépésben beállíttatja a telepítendő rendszert velünk, majd ha mindennel egyet tudunk érteni vele, akkor fel is rakja a vadonat új rendszert a gépre. A telepítéshez természetesen szükségeltetik internet, és körül belül 20-25 percet vesz igénybe az internetünk sebességétől függően, hiszen a nyelvi csomagokat a tárolókból tölti le, így ehhez kell némi idő. Egyébként a rendszer telepítése nem tartana tovább nálam 10-12 percnél. Az alábbi képen megmutatom a telepítőt, tényleg nagyon szép és igényesen van kidolgozva...


















A betöltésről
A 10.04-es kódszámtól egy új technológiát használ valamennyi Ubuntu alapú rendszer, ez pedig a "plymouth", mely arra hivatott, hogy felgyorsítsa az amúgy is híresen gyors Ubuntu boot-ot. A technológia alkalmazásának egy másik előnye, hogy a gyorsaság mellett lehetővé tesz sokkal szebb megoldásokat, mint a sima splashscreen-eknél láthattuk. A zárt driverek letöltése után a betöltő kép visszaugrik alacsony felbontásra, de a plymouth konfigurációs fájljának szerkesztése megoldhatja a problémát. Ennek leírását most nem vállalom, mivel apró esztétikai változtatásról van szó, mely nem befolyásolja a rendszer egészének működését. Egyébként pedig nálam ez a folyamat, mármint a boot, kb 7-9 másodpercig tart, ennyit csak kibírok 1-2 pixellel, nem igaz? :)



















Az új felületről 
Telepítés után elénk tárul a KDE majdnem legújabb 4.4.2-es felülete, mely a 4.X szériától kezdve nagyjából hasonlóan szép, és alaposan kidolgozott. Apróbb változások persze most is történtek, és mivel Linuxról beszélünk ezért olyan változásokra kell gondolni, melyek tényleg szükségesek és értelmesek:

  • Könnyebb és praktikusabb plasmoid kezelés
  • Átrendezett panel (és nem tálca !!!)
  • Fejlesztett notification rendszer és systray

Látható, hogy tényleg nem nagyon radikális változásokról van szó. Ami viszont figyelemre méltó az az, hogy erősödött a magyar vidék támogatottsága. Egyre kevesebb (sőt én még nem találtam) angol nyelvű elem, a különböző időjárási plasmoidok ezúttal kis hazánkat is megjelenítik. A háttérben szintén komoly munka folyt, hiszen hihetetlen módon felgyorsult a felület...az asztali animációk alapvetően kezdenek futni, mely annak köszönhető, hogy a nyílt forrású ati driver jelentős javuláson ment át. Nálam ez stabilitásban nem annyira jött át, hiszen nem egyszer omlott meg. Ezt azonban ne tekintsük mérvadónak, hiszen az én grafikus kártyám (ati Mobility Radeon 2400HD) különösen hátrányosan támogatott akár a szabad fejlesztőket, akár a hivatalos támogatást nézzük. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy letelepítem a zárt drivert, ami a "Rendszer" menüből elérve gond nélkül települ. Kezdetben néhányan tapasztalhatják azt, hogy rendszer indítást után nincs bekapcsolva a kompozitálás. Ilyenkor nem kell megijedni, hanem: "Rendszerbeállítások"-"Asztal" itt engedélyezzük a "Kompozit módot". Ha esetleg kéri, hogy nyomjunk "Alt-Shift-F12"-t, akkor tegyük meg gond nélkül, így fognak bekapcsolni az effektek. Hogy minden indítás után megtegye ezt a rendszerünk automatikusan, ahhoz menjünk a 'Speciális" fülre, és pipáljuk be "A működés ellenőrzésének kihagyása" opciót". Ennyi az egész.
Visszatérve a felületre. Immáron itt is megtehetjük a Windows 7 egyik nagyon kedves újítását, hogy ha megragadjuk az ablak címsorát és az asztal tetejére visszük, akkor maximális méretre ugrik az ablakunk. Ugyan így, ha oldalra tesszük ugyan ezt, akkor pontosan az asztal felét fogja kitölteni az adott ablak. Ez a funkció nagyon praktikus, ha egyszerre több ablakkal kell dolgoznunk. Ehhez hasonlóan, ha fenti résznél (Rendszerbeállítások, Asztal) résznél átváltunk a "Képernyőszélek" fülre a bal oldalon, akkor beállítható az, ahogy nálam is működnek az egyes funkciók. Nevezetesen ha egyik sarokba rántom az egeret, akkor mind a 4 asztal egyszerre jelenik meg, ha egy másikba, akkor valamennyi ablak megjelenik az asztalon, így tetszőlegesen választhatok közülük. Végül, ha egy harmadik sarkot választok, akkor megjelenik az asztalkocka, aminek semmi értelme sincsen, de nagyon szép! :) Az asztal hátterét a régi módszerrel, jobb gombbal lehet változtatni, és nincs ez másként a témákkal is. Egyébként érdemes használni a kde-look.org honlapot, ahol ikontémákat, GTK témákat és sok minden érdekes dolgot találhatunk. Egyébként megfigyelhető, hogy egyre több mindent lehet változtatni a felület beállításokon belülről is: például lehet telepíteni új ikontémákat, és GTK témákat is, így kevesebb vesződéssel tudjuk testreszabni saját rendszerünket.















A motorháztető alatt
Hát, nem tudok olyan eget rengetően nagy változtatásokról, melyeket könnyek között kellene hírül adnom. Általában sikerült a rendszer egészét gyorsabbá tenni. Egy-két ismertebb program (Amarok, KpackageKit, stb...) új verzióval jelentkezik, és köszönik szépen jól vannak. Az új Amarok egyébként nagyon okosan kialakított GUI-val bír, ritkán írok ilyet, de ez eddig a legokosabb elrendezés, amivel OSS zenelejátszók között találkoztam. Csokinyuszi a fejlesztőknek, komolyan.












Emellett, ha emlékeim nem csalnak (ha esetleg igen, akkor előre is elnézést kérek) már előre telepítve van az Adept, mely egy alkalmazástelepítő szoftver, nagyon hasonlít a régi Ubuntu beli "Hozzáadás/eltávolítás" funkcióhoz. Sajnos még mindig nélkülöznünk kell egy olyan szoftvertelepítőt, mely az Ubuntuban már a 9.10-es kiadástól megvan. A KpackageKit továbbra is ügyesen váltja ki a Synaptic-ot, nincs ok a panaszra.
Egy jelentős újítás a 9.10 óta, hogy nem külön kell felvennünk hosszú parancsokkal a tárolókat, és a kulcsokat, hanem a megújult tárolóknak köszönhetően ez már egyetlen paranccsal is működhet. Ezt nem szokták sehol emlegetni, de egy kezdő felhasználónak hasznos információ lehet. A Firefox és az OpenOffice jobban integrálódik a KDE felületébe, kevesebb bugot láthatunk. Bár van még hova fejlődni, jelentős a javulás, remélem meg tudják tartani ezt a jó szokást. A Kickoff menü változatlanul úgy működik, ahogy eddig, azaz jól. Kezdőknek: ez a KDE felület "Start menüje", és elrendezésében agyonveri mind a Microsoft, mind az Apple megoldásait (bocsi Bogratch, és eMeM ;)).
Egy további újdonság, hogy a Google még szorosabban működik együtt a Canonical-lal (az Ubuntu céges hátterével), és így az egyes Google programok bekerültek az *buntu repókba, innen pedig könnyedén települhetnek. Ez nem meglepő, hiszen alkalmazkodik ahhoz a trendhez, mely egyre ismertebb: open for OSS! :) A fájlok kezelésére továbbra is ott a Dolphin, ami jól teljesíti a dolgát, könnyen kezeli az NTFS rendszerű Windows partícióinkat. Bár nekem a processzorhasználat még mindig böki a csőrömet, de ezzel nem érdemes különösebben foglalkozni. Lehet, hogy a Dolphin sokat eszik, de a Thunarral ellentétben kezeli az NTFS partíciókat, és a PCManFM-rel ellentétben nem okoz kötethibákat. Ráadásul a Doplhin alapértelmezetten kínálja az előnézet funkciót, ami MS szintű megjelenítést jelent (teszem hozzá régebb óta, mint az MS tette), és két oldalas nézetben is fut, ezért nagyon könnyű vele dolgozni. Sajnálatos módon nem igazán működik sima Ubuntuban, ezért nagy kár. Bár a Nautilus is szépen fejlődik, ami nekem külön öröm.




















Végül meg szeretném említeni, hogy a legújabb (még béta verziójú) wine telepítése után simán (!!!) telepíthető az MS Office 2007 bármelyik verziója. Ez azt jelenti, hogy ilyet én még nem láttam. Az összképet kicsikét rontja, hogy a PowerPoint használatához egyéb eszközök is kellenek, de ezeket a "Winetricks" nevű csodával hamar lehet orvosolni. Ennek részletesebb fejtegetésétől most eltekintek, mert sok, de bárkinek segítségre van szüksége Wine ügyben, keressen bátran!!! ;)

Ami már működik
Sokat javítottak a hangkezelő GUI-n, és ezért könnyebb beállításokat végezni, és eltűnt a rendkívül idegesítő pattogó hang, amit egy régi energiatakarékosságból beállított parancssor okozott. Az egyre szélesebb hardvertámogatottságnak köszönhetően egyre kevesebb hardverrel van gond, sőt könnyű megoldani az adódó nehézségeket is.
A wifi sokkal gyorsabban talál hálózatot, mint a 9.10 idején. Ez egy olyan hiányosság volt, ami nagyon fájó pont volt számomra. Manapság a mobilitás a fő szempont, ha laptopot és operációs rendszert választunk, a Linuxok pedig nincsenek abban a helyzetben, hogy ilyen problémákat engedjenek meg maguknak.
Óriási, és igen dühítő hiányosság tűnt el ebből a kiadásból. Amikor a K3B-vel írtam egy lemezt a Karmicban, akkor utána a rendszer nem olvasta be a lemezt?!?!? :@ DE (!) már nem hogy beolvassa, de olyan sebességgel teszi, hogy a könnyen is kicsordult neki. Még annyit ehhez, hogy a Karmic esetében a K3B nem olvasott DVD lemezeket, ami íratlan volt. Hogy mi volt a hiba? Egyszerű a válasz, hiszen a K3B (mely egy kiváló szoftver) akkor még alig tesztelt bétaként került bele a stabil rendszerbe. Szép dolog a haladás, de ha elbotlunk az első faágban, akkor annyira már nem, ugye? :P
Systray-be integrált időjárás jelző, fájlindexelő, zenelejátszó, nyomtatókezelő, szép notification megoldások és mindez összecsukható...hát nagyon jó, tényleg nagyon jó! :)











Összegzés
A Kubuntu 10.04 Lucid Lynx LTS egy olyan professzionális Linux alapú operációs rendszer lett, mely teljesen méltó kihívója bármely zárt operációs rendszernek...ez volt a marketinges verzió! Lényeg viszont az, hogy ez a rendszer jó lett. Vannak hibái, de legalább sokkal könnyebben javíthatóak, mint bármely másik kiadás esetében. Sajnálom, hogy kimaradt néhány érdekes újítás, ami az Ubuntuban megvan. De ez nem meglepő, hiszen a Kubuntu mindig szenvedett ettől a jelenségtől. Mindent összevetve csak ajánlani tudom ezt a Linuxot: tessék csak használni, megismerni és megszeretni. Mindent tud, amit kell és egyre jobb lesz: ezt kb 2 hónapnyi használat után tapasztalom magam is. Belinkelek ide egy kis videót, ami megmutatja a legújabb KDE grafikus képességeit. Ha valami, akkor ez aztán kedvcsináló! ;)



Ui
Aki ismer, tudja, hogy csak akkor váltok egy rendszerről, ha meggyőződtem róla, hogy azon a rendszeren már nincs mit javítani, nincs mit megismerni... Tegnap arra ébredtem, hogy ideje váltani...ha más nem, hát ez legyen elég ahhoz, hogy leszeditek az iso-t, és kipróbáljátok. Megéri!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése